Ca niste maimute proaste

– Draguto, hai la demonstratie!

– Ce vrei sa-ti demonstrez?

– Ha, nu din asta:

DEMONSTRÁȚIE, demonstrații, s. f. 1. Dovedire, pe bază de argumente și de exemple concrete, a realității unui fapt; demonstrare, argumentare. Șir de calcule, de raționamente etc. prin care se dovedește adevărul unei teoreme sau conținutul unei formule. 2. Procedeu de adâncire deductivă a adevărului unui enunț,

din asta:

 3. Manifestație publică cu caracter politic-social. 4. Exteriorizare a unui sentiment.  Demonstrație de forță = concentrare și desfășurare a unor forțe militare cu scopul de a intimida. – Din fr. démonstration, lat. demonstratio, (3) rus.demonstrațiia. (de aici)

– Mergem?

– Nu, ca e lume multa si scandal.

Ma uit la ea, are 8 ani jumătate si nu-i place scandalul. De neinteles. Ma rog, si-n mine spiritul civic e oscilant, da cateodata nu se mai poate si nu se mai poate.

O las, ca stiu ca mai rau fac daca o iau cu forta si mergem acasa. Acolo ma denaturez complet, ii pun tableta cu minecraft in fata si eu urmaresc revolutia in direct si nu ma mai satur. Mai vine din cand in cand si se uita peste umarul meu:

– Asta-i demonstratia?

– Asta.

– Pentru ce e?

Buna intrebare. Inainte de culcare o iau cu binisorul.

– Mai stii ca la Itsy Bitsy n-au facut o emisiune din cauza doliului national?

– Da, si ziceau de condoleante. Mi-ai zis ca a fost un incendiu si-au murit oameni.

– Da, din pacate. 32 pana acum si s-ar putea sa mai moara, fiindca multi sunt in spital. Si eu ii cunosteam pe cativa dintre ei. Si ei nu trebuiau sa moara.

– De ce?

– Pai pentru ca s-au dus intr-un loc unde sa se simta bine, iar locul acela nu era sigur. Si oamenii care sunt vinovati pentru asta vor face inchisoare. Dar mai sunt niste vinovati, printre oamenii care conduc tara si fac regulile si trebuie sa se asigure ca regulile si drepturile sunt respectate si care nu-si fac treaba cum trebuie. In loc sa se ocupe ca lucrurile sa mearga bine, ei vor sa foloseasca puterea pe care o au doar pentru folosul lor. Si asta nu e bine. Si se intampla de asa de multa vreme, incat nimeni nu mai respecta regulile cu adevarat si uneori chiar viata oamenilor e pusa in pericol.

– Si?

– Si atunci iesim in strada sa demonstram, sa ii fortam sa plece. O sa vii?

– Inca nu stiu. Ma iei in brate?

– Da, o sa te iau si o sa te dragalesc si o sa te despaduchez ca o maimuta.

– Of, stii ca nu-mi plac maimutele.

– Stiu, dar inca nu inteleg de ce. Sunt rudele noastre.

– Da, dar sunt proaste. Sunt ca sefii astia de care mi-ai povestit. Sefii astia ai vostri pentru care (impotriva, n.r.) faceti demonstratie sunt ca niste maimute proaste. Adica ei pot sa mearga sau sa faca lucruri, dar nu gandesc. Adica daca iau o sticla de pe jos o arunca in aer fara sa gandeasca. Si sticla cade pe jos si se sparge si tu poti sa te tai in ea. Sau reflecta lumina si se face ca o lupa si ia ceva foc.

Da, cam asa. Poate, totusi, te conving sa vii cu mine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *