нет культуры

Cand ne plictisim pe-acasa, dam o fuga la Ruse. Nu c-ar fi single maltul mai lesne, da’ ne place sa ne enervam incercand sa aflam pe ce ulitsa ne-am ratacit. Cand ajung acolo ma simt ca-n bancul ala cu „niet cultur”. De fiecare data cand merg prin Bulgaria sau Grecia, imi ia cam o zi sa-mi aduc aminte toate buchile. Pe urma stiu sa le citesc toti svetii si toti aghii si aghioasele ca si cum as fi de-acolo, dar pan-atunci e jale. De greci nu zic nimic, mi-s dragi si au niste probleme acu in tara, dar ma intreb ce-o fi fost in capul lui Chiril și Metodiu cand s-au pus ei pe facut un alfabet nou. Ii si vad in chilia lor, tragand la rachie:

– Frate Metodiu, ia ada alfabetul ala vechi grecesc, mi-o vinit o idee. Cum il scriu expiratii aia de latinolfili pe S?

– S.

– Hahahaha! Noi o sa-l scriem C. Da pe R?

– R.

– Mama lor, hai sa-i incurcam si sa-i zicem P.

– Hai noroc!

– Ia să-i vad acu cum citesc ei CCCXXX?

– SSSHHH.

– Hai noroc si tie! Hai acu sa le facem si pe alelalte, sa nu mai inteleaga nimeni nimic.

 

Ca ne-ametim noi pe niste strazi e una, dar uneori confuzia e mare de tot. De fiecare data cand ajung la Ruse mi-aduc aminte de drumul de intoarcere de la un revelion facut in Grecia. Ne-am intors in toiul ninsorilor, pe drumuri pline de zapada si tiruri. Am facut 21 de ore de la Salonic la Bucuresti iar ultimii kilometri pana la granita cu Romania i-am mers noaptea, cu 20 la ora. Revelionul il facusem cu niste prieteni. Una dintre fete o adusese si pe maica-sa, persoana agreabila, umblata prin lume, ultra-titrata si cu mintile la ea. Eram toti in masina si nu mai stiam ce sa facem de nervi si oboseala. Asa ca ni s-a parut foarte amuzant sa urlam la fiecare indicator care arata bilingv Ruse/Pyce:

– Ruse: 100 km! Si pe urma: Pice: 100 km!

– Ruse: 80 km! Pice: 80 km! si tot asa, pe masura ce ne apropiam de Ruse.

Cand am ajuns la vreo 30 de kilometri de oras si inca ne distram citind de doua ori, am auzit-o pe mama intreband vizibil confuza:

– Ce oras o fi asta, Pice? Si cum poate sa fie asa de aproape de Ruse, ca arata mereu aceeasi distanta pana la unul si pana la celalalt?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *