Din viata unui om lovit de tren

1.

Ma culc seara cu gandul la cafeaua de dimineata. Cand ma trezesc, abia astept sa ma culc la loc.

Intre dimineata si seara, ochii in calculator, mainile pe tastatura. Ochii nu vad, mainile nu se misca. Mintea e goala. Oamenii trebuie sa-mi spuna lucruri de doua ori ca sa treaca prin ceata pana la mine. Cineva zice „Mercur retrograd”. Altcineva „astenie”. Altcineva „oboseala”. Eu ii zic „lovita de tren”.

Ma testez, sa vad cat de repede mergea trenul care m-a lovit:

– Zi, vrei sa-ti cumpar ceva frumos? – Nu.

– Vrei sa mananci ceva bun? – Nu.

– Vrei sa mergem la librarie sa-ti iau o carte noua? – Nu.

– Vrei sa citesti ceva? – Nu.

Era un TGV.

Nu ma mai mint, nu vreau decat sa zac undeva pana-mi revin. Fara sa ma haituiasca scoala, serviciul, intretinerea, impozitele. Fiindca nu pot, ma duc acasa si ii aliniez pe toti trei in fata usii.

2.

Ii aliniez si le spun:

– Dragutilor, de azi avem o regula noua: cand cineva simte ca e obosit, suparat sau trist, sa ceara sa fie alintat si ceilalti sa-l alinte in seara aia. Azi, eu am nevoie sa fiu alintata.

Toti dau din cap ca inteleg. Pisica pleaca cu coada-n sus.

Ma descalt cu incetinitorul si o vad pe Catinca imbufnata.

– Uita-te la mine, zice. Am fata suparata. Ai zis ca vrei sa fii alintata, treci la alintat. Imi aduc instrumentele imediat.

Ma pune pe canapea si incepe sa ma pieptene. Daca am fi maimute, cred ca m-ar despaduchea. Din cand in cand, ma mai pupa pe cap si ma-ntreaba:

– E bine-asa? – E bine tare.

Dupa un minut-doua, imi face si atmosfera. Stinge luminile si aprinde lumanari. Si asta a fost.

3.

– Ionut, vrei sa facem experimente?

S-a dus alintatul meu pe seara asta. Ionut si Catinca se apuca sa faca lumanari din ceara topita, eu ma adun si plec sa curat baia de urmele de diaree de pisica.

4.

Baia e curata, curata. Intre timp, lumanarea e facuta iar Catinca s-a apucat sa alinte un crocodil cu „instrumentele de alintat”. Adica l-a periat si l-a machiat. L-a dat cu ruj peste tot. Pe cuvertura, pe usi si pe pereti. Cand intra in baie e cleioasa si rosie peste tot, pe maini in primul rand. Cand incepe sa se spele, sar clabuci cu ruj prin toate locurile pe care abia le curatasem.

Gem si ma duc sa ma trantesc pe pat. Catinca ma vede si zice:

5.  

– Ramai acolo si nu te misca.

Tranteste usa dupa ea si incep sa se auda zgomote ca-n filme: troznete, metal pe gresie, apa care sare-n toate partile. Si, din cand in cand, Catinca:

– Nu veni, nu s-a intamplat nimic.

Gem cu nasul in perna. Ionut ma mangaie pe cap si  izbucnim amandoi in ras. In sfarsit, Catinca vine si ma ia de mana si ma duce in baie cu ochii inchisi. Chiar surpriza! Totul e luna!

6.

Nu stiu de la ce s-au luat pe lumanarea pe care au facut-o, dar Catinca s-a imbufnat iar.

– Ei bine, o sa-l chemam pe Raita Marius Ionut, zis Ratonu, la judecata casei.

Pfaaa, ce distractie. Pana la culcare ne jucam de-a judecata casei. Suntem pe rand judecatori, iar ceilalti doi se dau in judecata unul pe altul. Se dau sentinte. Se cer scuze. Se fac tumbe. Cand ajunge la mine, Catinca ma da in judecata pentru ca am vorbit urat cu Shm.

– I-ai zis „pisica proasta”!

Contest acuzatia si sentinta si toata lumea se prapadeste de ras. Cand e randul Catincai sa fie judecator, Ionut ma da in judecata pentru ca am cumparat prea multe tablouri. Catinca se uita la el de sus si-i zice:

– Imi pare rau, dar pe ea nu poti s-o dai in judecata, pentru ca e mama mea! Caz inchis.

7.

Mergem la culcare pe fondul acestei distractii generale, numai ca sa ne trezim azi dimineata cu o ora mai tarziu decat trebuia. Loviti de tren.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *