Sandalele de aur

Pe cand aveam 4-5 ani, nimic nu-mi placea mai mult (hai, poate or fi niste lucruri, dar nu despre ele vorbesc acum) decat sa stau sa ma uit la spectacolul care era mama pregatindu-se sa mearga la teatru. La varsta de-acum imi dau seama ca nu facea nimic in plus fata de ce face o femeie care se pregateste pentru un eveniment, dar atunci parca toata casa se transforma impreuna cu mama. Avea ea, mai ales, o pereche de sandale foarte elegante, cu un manunchi de barete albe prinse intr-un nod la mijloc si puse pe o talpa cu laterale metalice aurite si cu tocuri subtiri de 10cm, tot de aur. Erau elegante atunci si au fost mereu dupa aia. Desi mama nu le-a mai purtat si in timp baretele de piele s-au uzat si desfacut, le-a pastrat multa vreme (s-o intreb, poate mai sunt ascunse undeva). Din cand in cand ma mai prosteam eu cu ele prin casa si o data sau de doua ori era chiar sa-mi sucesc glezna, dar de cele mai multe ori le scoteam doar sa ma uit la ele si sa le ating tocul inalt si ascutit.

Pereche cu sandalele de aur facea rujul in etui, cum altfel, de aur. Era un ruj roz pal. Nu mai stiu, cred ca-i venea bine. Ce tin eu minte foarte bine e mirosul lui, pe care l-am cautat mereu dupa aia in parfumurile pe care mi le-am cumparat. In sfarsit, cred ca l-am gasit acum vreo sase ani, de cand nu l-am mai schimbat. Vara asta am facut o pauza, dar am inceput iar sa-l caut si cred ca de la toamna ma intorc la el.

Cam asa si cu sandalele de aur. Cand era Catinca mai mica, n-am ezitat nicio clipa sa-i cumpar niste pantofiori auriti, desi arata ca un mini-cocalar, iar daca ma intrebi, am sa-ti spun intotdeauna ca auriul si argintiul nu sunt in preferintele mele. Da, da, ia intrebati-ma. Am chiar acum in picioare o pereche de pantofi argintii si acasa ma mai asteapta unii, de aur.

Si da, m-am apucat sa scriu asta pentru ca in loc sa muncesc o frec pe net cu ochii dupa rochii si sandale si tocmai mi-am dat seama de ce as cumpara toate perechile de sandale de aur si de argint pe care le vad, desi altfel ideea imi displace profund. Pentru ca Freud you, de-aia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *