Student la Limbi Moderne Aplicate

Pune Diacritica Diacriticescu pe peretele ei un articol din Hotnews care zice că la stat sunt 80 pe loc la Limbi Moderne Aplicate la București. Îmi iau inima-n dinți și citesc tot articolul. Nu-s 80, sunt 80,6. Pe loc. La Limbi Moderne Aplicate. Jucați cu mine un joc: imaginați-vă un scaun obișnuit. Și apoi 80 de oameni care se înghesuie să stea pe scaunul ăla. Pardon, 80,6. Păi cu 80 de oameni umpli un amfiteatru. Dar nu, ei se bat pentru un singur loc. Pfuai!

În 1994, când am dat eu la facultate, la limbi și literaturi străine (că pe vremea aia LMA nu era decat la Cluj), erau 8 pe loc și erau mulți. În anul următor erau 16 și ne făceam cruce. Dar acum sunt de zece ori mai mulți. De ce? Ce face facultatea asta, frate? La noi, la LLS, ne-am lămurit repede cum stătea treaba: puteam ieși profesori, dacă aveam înclinații academice publicam ceva, făceam cercetare, rămâneam în facultate, la catedră, dacă aveam simțul ăla rar al limbii puteam fi traducători. Și cam atât. Pentru orice altceva, limba engleză/franceză/spaniolă/olandeză/chineză/rusă/portugheză/japoneză/sârbo-croată/turcă/arabă etc era doar un instrument. O limbă străina mai rară putea sa-ți faciliteze un post la o ambasadă, de exemplu, dar acolo lucrai ceva în limba aia, ceva ce trebuia să înveți, că nu prea știai de la facultate. Eu am început să muncesc din anul trei. Vreun an am făcut revista presei, adică citeam ziare și făceam rezumatul unor articole în engleză (Mi-a folosit facultatea? Of cors!). Pe urmă am învățat să fac și altceva. Altfel, în iulie 1998 diploma de facultate mi-a folosit numai ca să-mi fac vânt cu ea, ca era cald tare.

Bine, bine, dar astea sunt limbi moderne aplicate! Așa, și? Ne facem toți traducători și interpreți și plecăm cu clasa la Bruxelles sau la Strasbourg? Ha.

80 pe loc, frate? De ce? Că o să fie mai ușor fiindcă știm engleza de la grădi și din desene și de la MTV și c-am făcut niște meditații și acu știm cum e cu sequence of tenses? Păi vine Pusi Cornilescu și vă ia la niște gramatică cu copăcei de-o să știți mai multe despre ramuri decât ăia de la Horticultură. Că e mai de uman, așea și nu e cu mate și de-astea? Unde n-o mai fi Ioanna Deligiorgis să vă dea niște probleme de fonetică de să vă fie dor de asimptote? Io, când o să fiu pe patul de moarte și-o să vina la mine prietena mea din facultate, Fane, doctor în fonetică la Yale, și-o să mă ia de mână, o să mă uit la ea și o să-i șoptesc răspunsul la problema cu Ghanda liquids și-o să mor împăcată.

De ce 80 pe loc? Chiar trebuie să mergem toți la facultate? Sigur, e de dorit. Ne sporește șansele la o slujbă mai bună. E normal. Dar nu toți, nu toți. Dai cu pușca în țara asta și nu găsești un cizmar ca lumea, mai ales că și sărmanul Ceașcă, pe care-l plâng toți puștii care nu l-au cunoscut, e oale și ulcele. Niște bucătari decenți – atenție, nu chefi – niște croitorese cărora să le placă să facă haine, niște oameni care să umple locurile goale din meseriile de care e nevoie, dar care sunt sub noi, pentru că se fac cu mâinile, sunt foarte greu de găsit. Știu, și sistemul e plin de găuri și de suciți care azi desființează școlile profesionale și peste doi ani se gândesc să le facă la loc, dar și părinții, și copiii, par să penduleze între facultate și ajutorul social. Nimic între.

Oai, ce m-am încins.

8 comentarii la “Student la Limbi Moderne Aplicate

 1. Concurenţa asta se justifică și prin faptul că admiterea este prin concurs de dosare. Mă refer la Universitatea din București, la Limbi Moderne Aplicate. Ceva de genul 50% media de la BAC, 50% media din liceu. Cel puțin așa era în 2002.

  • Daca e asa, e la fel de rau. "Mergem acolo unde se intra mai usor" nu e o alegere reala, ci una de oameni care vor sa bifeze o facultate.

   • Din cate tin eu minte, procesul de admitere e asa: pui dosare peste tot (mai ales pe unde e doar concurs de dosare e si mai bine, nici nu iti mai bati capul) si apoi astepti sa vezi unde ai intrat si alegi una, iar de la restul iti retragi dosarul.
    Deci multi dintre astia 80 la LMA ingroasa randurile si la Litere, si la Stiinte politice sau la Studii Europene (sau mai stiu io pe unde). Ca daca stai sa te gandesti si calculezi cati sunt inscrisi la fiecare facultate si ii aduni, n-au de unde sa fie atatia copii de 18-19 ani in tara.

  • Ah, da! Si cum a scos odata o colega la tabla si i-a dat un exercitiu cu "John’s face in himself". Cand fata n-a stiut si n-a stiut sa scrie, I-a spus nervoasa pe litere si atunci am aflat ca era "John’s faith in himself".

 2. Cei mai multi oricum aplica in mai multe locuri, e si asta un motiv. Si stai sa vezi la info, unde e cu mate ca e usor mai aglomerat *.

  • conform unei discutii scurte purtate la o cafea, n-am verificat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *