Agentul Cu Păr, Cowboy-ii și Ardelenii

Unde de dragul titlului le-am spus ardeleni la români, în general, lucru pentru care sper să fiu iertată, iar dacă nu, nu-i nimic, oricum o să mă duc în iad să beau cocktailuri când oi muri.

Bun. S-o ridicat, deci, bădica David Lynch și-o zis, wtf, lumea n-o învățat nimic în 25 de ani, să le mai arăt o dată. Și-o suflecat mânecile și s-o apucat de făcut Twin Peaks, sezonu 3, carele o să fie chiar din mai pe HBO. (nu, nu m-o plătit, nici măcar n-am HBO acasă).

Și eu, dac-am învățat ceva vreodată, aia e să-mi fac temele. Fiindcă tot nu dăduseră drumul la sezonul 3 din Fargo, am zis frumos să mă uit la Twin Peaks, să-mi mai aduc aminte.

Și, doamne iartă-mă și maica domnului, așa mă bucur că l-am văzut cu tot poporul român în 1990, ce nu pot să vă povestesc! Pentru că abia m-am târât prin cinci episoade din primul sezon și nu pot să mă uit fără să am deschise încă trei tab-uri pe net, telefonul și-o carte lângă mine.

V-am mai zis, cred, de părerea lui Ionuț despre cum au evoluat filmele în ultimii patruzeci de ani. Dacă te uiți la un western, zice el, și rămâi fără bere, nu-i nimic, te duci până la Mega peste drum, iei un bax și ce mai ai tu nevoie prin casă și când te întorci John Wayne e tot acolo, abia își termină discursul înainte să-l împuște pe ăla rău. Acum, în schimb, dacă te duci la Fast and Furious 8, nici n-ai vreme să te uiți o secundă la ce muci ai scos din nas, că au și murit trei în două accidente. Corolarul meu e că filmele românești sunt la nivelul westernurilor de altă dată, ceea ce e nasol dacă ești la cinema, că acolo nu-ți dau decât popcorn, nu și sarmale, dar e mișto dacă ești la tine acasă, că ai vreme să-ți gătești fix ce ciorbă mănâncă Dragoș Bucur și apuci chiar s-o leorbăi în același timp cu el.

Bun, înapoi la Twin Peaks, dacă te uiți la el acu e ca tata tuturor westernurilor. Cadre largi, cadre strânse, Agent Cooper ia trei guri de cafia, Audrey se bâțâie în față și-n spate, Nadine își pune draperiile, cadre largi cu munții, cadre strânse pe păsărele, Donna se piaptănă îndelung și, pac, fix când s-o altoiască Leo pe Shelly cu săpunul în ciorap și ești și tu atent, se schimbă scena.

Hai, nu-mi spuneți acuma de metafore și de simboluri și de ce-a fost și cum a schimbat, că și eu îmi iau trei sferturi din referințe de la Lynch, zic numai că orice copchil de 15 la 25 de ani care o să vrea să vadă primele treij de episoade o să aibă nevoie de la fel de multă răbdare ca-n toți anii de liceu, ba acolo e mai ușor că poți să mai chiulești.

În rest, numai de bine, eu mă uit în continuare, acuma că au dat drumul la Fargo totul e mai ușor. A, și dacă dați print screen frame cu frame, tot Twin Peaks-ul e un șir de meme. Am descărcat eu câteva, dar le-am pierdut când a închis Catinca laptopul și acum mi-e lene să fac altele, dar nu trebuie decât să vă uitați.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *