Am fost în weekend la Piatra-Neamț, să văd copilul aruncat cu nepăsare la bunici.
Copilul m-a întâmpinat vesel și drăguț, cu ochii cât farfuriile și zâmbet de jur împrejurul capului. Copilul dorește o vidră. Am dezbătut tot weekendul situația vidrei, dar între timp n-am stat degeaba.
Sâmbătă m-a luat de proaspătă. Nu conta că nu dormisem cu o noapte înainte și că cinci ore mă străduisem să țin mașina dreaptă pe șosea prin vântul dracului, ne-am jucat. De fapt, hai, nici pentru mine n-a contat. Și după ce ne-am jucat o vreme, ne-am dus să dăm mâncare la pokemonii locali: pisicile.
I-am dat uneia. Am urmărit-o câteva blocuri pe alta și i-am dat și ei, ne-am mai învârtit puțin și-am mai vorbit despre ce i-ar trebui vidrei la noi acasă și-apoi ne-am întors la pisicile de lângă blocul nostru. Erau acasă, sub niște coșuri de gunoi. Catinca s-a apropiat, a rupt plicul, l-a mirosit îndelung și l-a vărsat pe jos. S-a îndepărtat pășind ușor cu spatele. Eu mă uitam la ea și nu ziceam nimic.
Și, brusc, s-a întors fericită spre mine să-mi spună ceva, a făcut un pas și-a dispărut. Într-o groapă nemarcată de lângă bloc. Adâncă de vreun metru. Din care ies niște țevi groase din fericire nu de metal, retezate la gura gropii. S-a izbit cu pieptul de țevi și-a rămas în picioare. Eu eram deja lângă ea, încercând s-o scot de-acolo. S-a uitat la mine, s-a albit, a dat capul și ochii pe spate, a deschis gura și aia a fost.
Ne-a ajutat cineva, mi-a scos-o din groapă și-am dus-o acasă. Catinca era așa speriată că nici n-a plâns. Am întins-o, am liniștit-o, am doftoricit-o. Nu e ruptă, nu-i stricată. Deși privirea maică-mii zicea puțin altceva. Zicea cam așa: Noi o ținem, o plimbăm, îi dăm să mănânce, o păzim, tac-tu o scoate cu bicicleta și joacă table cu ea și tu vii și-o bagi într-o groapă?? Dar altfel mama e ultra politicoasă și n-a zis nimic, numai m-a ajutat cu Catinca.
În fine, până duminică era copilul ca nou. Lăsați zgârieturile de pe piept, alea trec. Imaginea ei semi-leșinată-n groapă nu prea trece, dar cu puțină grijă mergem mai departe.
– Hai, te duc Peste vale? am întrebat-o cu poftă. La Piatra, Peste vale e numit generic locul de sub munte, peste Bistrița.
– Hai.
Ne-am suit în mașină și ne-am dus. Ne-am rătăcit, normal. N-am mai fost acolo de vreo zece ani. Am ocolit lacul de acumulare și drumul ne-a dus pe lângă un râu cu albia aproape uscată.
– Aici. E un loc bun pentru vidre.
Și ne-am oprit și-am început să ne jucăm de-a vidra care se bagă în necazuri (eu) și vidra care vine și-o salvează (ea). Necazurile însemnau mai mereu să sar peste firul de apă și să rămân izolată. Salvarea era un trunchi uscat aruncat ca un pod. Ce să zic? N-a apucat să mă salveze de două ori până a căzut încălțată și îmbrăcată în apă. Pe urmă, dacă tot se umpluse de noroi, i-a dat înainte fugind după broaște prin râu, ca să le prindă pentru vidră.
Ne-am dus acasă numai când ne-a lovit soarele prea tare. Dacă am avea o ușă din spate la apartament, pe-acolo aș fi băgat-o. Dar a trebuit s-o arăt bunicilor așa cum era: mânjită de glod și cu adidașii plini de apă. Am fost primite cu aceeași liniște aparentă. Doar tata a vrut să se asigure:
– Tu pleci peste două ore, nu?

Ghepardul și vidra, preferatele Catincăi de anul ăsta.
Sunteți formidabila, Duamna Raluca! Va mulțumesc pentru postările dumneavoastră, le citesc cu nesaț și îmi amintesc cu fiecare ca frumusețea e în ochii privitorului.
haha, eu mulțumesc și-mi pare bine că suntem pe placul dumneavoastră!
Am citit eu pe undeva ca un celebrissim a spus ca cea mai buna carte este aia despre care crezi ca ai fi putut-o scrie chiar tu. Cand citesc povestile tale, chiar asta gandesc: „uite, mai este cineva care gandeste ca mine, care pateste chestii la fel ca mine, care-si iubeste copilul la fel ca mine, care foloseste cuvintele la fel cum le-as folosi eu … daca as face enormul efort sa le incheg intr-o povestire coerenta” Asa ca, in lipsa nemaipomenitelor mele povesti, ma bucur de ale tale. Multumesc !
Laurențiu, chiar te rog s-o faci. La urma urmei, exercițiu cu blogurile ai. O să fim mai mulți 🙂
Sa nu uiti sa iei DOUA vidre (pentru ca se tin de manute cand dorm in apa, ca sa nu se piarda) :-))
Ne-am hotărât că vom lua ori o familie, ori un pui orfan, I mean despre care avem dovezi că e orfan. Adică o să stăm câteva zile să-l urmărim să vedem dacă se duce la mama lui. Nu cred că-s pregătită pentru doi pui orfani.