Robert, Clifford și Vaska sau despre dragostea eternă și pasiunile trecătoare

M. e medic. Are câteva doctorate, alți medici învață după cărțile lui, iar dacă s-ar duce la toate conferințele la care e chemat în toată lumea nu i-ar ajunge zilele. M. s-a născut în Anglia în 1942. Familia lui nu era cine știe ce înlesnită și mai era și război pe deasupra. Mama lui M. i-a făcut ea singură o jucărie de cârpe, un câine pe nume Robert. Robert are aceeași vârstă cu M. Din păcate, viața a fost ceva mai dură cu el: și-a pierdut amândouă urechile, a fost cârpit de nenumărate ori, și-a pierdut o labă, l-au dus la spital, i-au înlocuit-o și a pierdut-o și pe aia. Cu toate astea, Robert își păstrează ochii vii și hainele pe care i le-a făcut mama lui M. – două rânduri de pantaloni scurți și două jachete tricotate, pe care le poartă unele peste altele. Și fularul de la gât. M. a crescut în război, a trecut prin școli de băieți, a fost căsătorit și are doi copii, a locuit pe două continente, dar a trăit 73 de ani alături de Robert.

T. are 16 ani. Când a venit prima dată la M., în Anglia, avea cinci ani. M. i l-a făcut cadou pe Clifford. Când l-au văzut pe Clifford, atât T., cât și mama ei, D., viitoarea soție a lui M., au căzut de acord că e o vulpe. T. s-a lipit de Clifford instantaneu. Timp de 11 ani T. l-a avut aproape pe Clifford și nu dă semne c-o să-l abandoneze prea curând.

Catinca l-a primit pe Vaska acum doi ani jumătate, când ea avea șase ani. Despre Vaska poate că ați mai citit, dacă nu, vedeți aici, că n-are rost să mă repet. Una peste alta, Catinca fără Vaska nu se poate și nici Vaska fără Catinca. L-am luat cu noi în excursia noastră în Anglia, că nu se făcea altfel.

Catinca, care rezistă ca un catâr la tot ce e nou (nu vrea să călătorească, nu vrea să încerce, nu vrea să cunoască oameni), s-a comportat admirabil în avion, s-a declarat încântată de peisaje (Catincăi nu-i plac peisajele), n-a fost neplăcută când i-a cunoscut pe D. și M.. Când a intrat în camera noastră din casa lor, ochii i-au căzut pe Clifford. S-a luminat toată și a zâmbit. A hotărât imediat că Clifford e motan și le-a pus puțin în încurcătură pe T. și D.. Și l-a însușit fără să întrebe pe nimeni, într-un fel atât de categoric, încât nimeni n-a avut nimic de comentat. S-a culcat cu el în brațe și adormit singură, fără mine, într-o casă străină, lucru nemaivăzut și nemaiauzit. Vaska n-a fost scos în seara aceea din bagaj.

A doua zi Catinca l-a pictat pe Clifford, a mâncat cu el, s-a plimbat cu el prin toată casa și numai când a trebuit să iasă l-a plimbare l-a lăsat din mână. I-a făcut cunoștință în trecere cu un Vaska resemnat și trist, care a rămas mereu pe pat și a urmărit de departe aventura lor. Într-un final, ca un bărbat care-și iubește femeia cu disperare și preferă s-o împartă decât să rămână fără ea, Vaska l-a acceptat pe Clifford și s-a lăsat pictat împreună cu el (dovada e pierdută printre hârtiile noastre acum, dar o s-o prezint imediat ce o găsim). Pasiunea era atât de mare, că până și T. a avut un moment de nesiguranță, când a întrebat-o pe D.:

– Nu-l dăm pe Clifford, nu-i așa?

În timpul acesta, când nu era cu el, Catinca suspina mereu. Dacă o întrebai ce s-a întâmplat, te privea lung pe sub gene și șoptea melancolic:

– Clifford.

Era ruptă de tristețe, pentru că știa că dragostea lor was not meant to be. Suferea pentru că știa că o să plece acasă fără el. Și mai știa că nimic n-o să mai fie la fel, chiar dacă or să se revadă.

Și pentru că știa toate astea, a acceptat la finalul călătoriei să-l primească pe Foxy W.F.(Winter Fox – așa scria pe etichetă, n.r.) Duncan ca înlocuitor temporar al lui Clifford. Săracul Foxy, n-are nicio șansă, e doar o biată victimă colaterală a unei iubiri fulgerătoare care nu-l privește deloc.

Am plecat dimineața devreme din Anglia și n-am avut vreme pentru o despărțire prea lungă. Clifford a rămas dormind, iar Catinca a plecat cu Vaska de mână.

Acum, de o săptămână, Catinca e din nou acasă și doarme noapte de noapte cu Vaska. Tigrului pare că i s-a lungit zâmbetul cusut pe bot și nu se dă nici el dus de lângă ea. Catinca mai vorbește uneori de Clifford, dar privirea ei nu-și pierde sclipirea, nici nu și-o sporește, semn că focul de paie n-a lăsat cicatrici. A lăsat, totuși, urme, pentru că a crescut dragostea Catincăi pentru Vaska și a făcut-o pe T. să-și dea seama cât de mult îl iubește pe Clifford.

Numai Robert, un câine britanic, bătrân și statornic, nu-și face griji. A trecut prin atâtea cu M., că nu se mai îndoiește demult de dragostea lui.

Robert, Vaska, Clifford. Și umbrele lor.

Robert, Vaska, Clifford. Și umbrele lor.

Un comentariu la “Robert, Clifford și Vaska sau despre dragostea eternă și pasiunile trecătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *