Valentina Pelinel, Cristi Borcea și educația pentru sănătate

Zilele astea am fost ocupată cu canasta de vacanță și n-am prea deschis știrile. Inevitabil, totuși, am auzit că doamna Pelinel e însărcinată. Și că există șanse ca tatăl copilului ei să fie Cristi Borcea, momentan „cofrat” la Poarta Albă, cum se spunea în lumea bună pe vremuri. Cum nu, m-am râs la toate glumele cu Borcea-Zburător și Borcea-Ursitul și Borcea-toate-celelalte și m-am întrebat ca orice om care-și ia pastilele la timp: cum dracu’?

Cum dracu’ numărul unu: cum să vrei să stai la o distanță egală cu lungimea de Borcea, care mie mi se pare cel mai unsuros libidinos din lume? Poate că domnu’ Borcea vrea să-și ascundă banii prin diverși copii și că doamna Pelinel are vreun interes de alt fel decât hormonal sau sentimental, da’…neeh. Nu cred.

Cum dracu’ numărul doi: în ce calitate și ce condiții s-a dus doamna Pelinel la Poarta Albă să fie conjugală cu Borcea? Aici mi se pare mult prea ușor de răspuns, nici nu-mi bat capul.

Orișicât, cel mai plauzibil răspuns legal și non-grosier la ambele întrebări de tip cum dracu’? este că domnul Borcea voia să scrie o carte despre sexualitate și maternitate, iar doamna Pelinel i-a servit drept model.

Pentru că altfel, acceptând că doamna Pelinel ar fi atrasă de domnul Borcea și că gardienii de la Poarta Albă pot fi mituiți (neeeh, puțin probabil), cât de prost poți să fii să arunci cu banii pe Vuitoane și Moet Chandonuri și să nu dai 10 lei pe o cutie de prezervative, frate? Eu cred că nu sunt proști, cred că pur și simplu n-au știut. Că nu le-au spus părinții lor (Borcea, la câți copii a făcut, sigur n-a vorbit cu maică-sa despre asta). Că n-a avut cine să-i învețe la școală, că nu se preda.

Mie mi se pare că doamna Pelinel și domnul Borcea sunt cel mai bun studiu de caz pentru promovarea educației pentru sănătate ca obiect de studiu obligatoriu în școală. Știu discuțiile, cunosc opoziția Bisericii și a parlamentarilor ipocrit-populiști, știu că sloganul sub care defilează e că educația pentru sănătate îi duce pe copiii noștri pe calea pierzaniei și le deschide ușa spre desfrâu (piei, satană, ptiu, ptiu, ptiu). Dar ce poate ar trebui să înțeleagă ei – și e valabil și pentru parlamentari, parlamentare și odraslele lor, dar și pentru unii sfinți părinți, doamne-ajută – e că educația sexuală, inclusă în educația pentru sănătate te învață inclusiv cum să folosești un prezervativ dacă ești închis la Poarta Albă și vrei să faci sex cu amanta. Te ferește de o mulțime de necazuri, zău. Ia gândiți-vă nițel.

(publicat în Sereniti)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *