Vârstele omului, faza pe ac și ață

La început ești foarte mic și habar n-ai că pe lume există ac și ață.

Pe urmă ești încă foarte mic, găsești niște ață și un ac într-un sertar, dar nu te interesează și le arunci pe covor. Un adult va trece pe-acolo și va călca pe ac.

Ești în continuare foarte mic, găsești din nou ața și acul, dar de data asta ți se par foarte interesante. Începi să alergi cu acul în mână prin casă.

Mai crești puțin, găsești ața și acul și întrebi un adult la ce folosesc. Adultul te vede cu acul în mână, se panichează și leșină.

Peste încă ceva vreme, să zicem pe la cinci ani, un adult, de obicei o bunică, vede că nu te mai dezlipești de ac și ață și te învață să pui ața în ac. Primii doi ani nu nimerești nicicum.

Pe la șapte ani, bagi prima dată ața în ac. Toată familia sărbătorește. În următoarea lună, aceeași bunică te învață să coși nasturi. Până la opt ani, cum prinzi o bucată de textilă, coși câte un nasture pe ea.

Între opt și douăzeci de ani, coși de toate. Faci tivuri, coși nasturi, cârpești ștrampi, repari cusături desfăcute.

Între douăzeci și treizeci de ani, repari mai puțin, creezi mai mult. Tai haine și le coși la loc, dar altfel. Desfaci o bluză și faci din ea o fustă. Faci o geantă dintr-o pereche de pantaloni. Îți pare rău că nu poți transforma niște teneși în sandale cu toc.

Pe la treișcinci de ani lași totul baltă. Nu mai transformi nimic. Cumperi tot ce vrei. Dacă ți se rupe un nasture la palton, nu-l coși, îl arunci și-ți iei altul. Din astea.

La treișnouă de ani apare panica. Trebuie să coși niște nasturi la uniforma copilului și nu mai știi cum se face.

La treișnouă de ani și șase luni îți aduci aminte cum se cos nasturii, dar bagi ața tot mai greu în ac.

La patruzeci de ani ai nevoie de zece minute bune să bagi ața în ac fără ochelari, fiindcă: 1) ți-e lene să-i scoți din geantă și 2) mama naibii, mă face pe mine un ac? Da, te face, iar după aia te și doare capul ca naiba.

La patruzeci de ani și trei luni rogi copilul să dea sonorul mai încet la televizor ca să poți vedea să bagi ața în ac. Cu ochelari.

(Articol în curs de actualizare.)

4 comentarii la “Vârstele omului, faza pe ac și ață

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *